جستجو

بلوک سیمانی | آشنای کامل با بلوک هبلکس

فهرست مطالب

بلوک هبلکس چیست؟

هبلکس یک نوع بتن متخلخل است که در ساختمان ها کاربرد داشته و مقاومت فشاری بالا و وزن پایین آن از جمله مهم ترین مزایای بلوک هبلکس است. بلوک هبلکس یکی از مصالح ساختمانی است که از ترکیب سیمان، آهک، پودر آلومینیوم و سیلیس تولید می‌شود. این بلوک ها کاربردهای متنوعی در صنعت ساختمان سازی دارند که با توجه به ویژگی های خاص آنها مانند عایق بودن در برابر صدا و حرارت و رطوبت و وزن پایین، کاربرد آنها رو به گسترش است.

از بلوک هبلکس یا بلوک سبک ACC در عایق کاری ساختمان استفاده می شود. هبلکس در بیرون و داخل ساختمان ها بر اساس ساختاری که دارند مورد استفاده است و به آسانی و با سرعت بالا نصب می شود. لوله‌گذاری و فرآیند کشش سیم در ساختمان‌های از بلوک هبلکس بسیار آسان‌تر است؛ زیرا هبلکس به سادگی با استفاده از اره برش می‌خورد و میخ و پیچ به راحتی در آن قرار می‌گیرند.

 

تاریخچه بلوک هبلکس

همانطور که در بالا اشاره کردیم؛ بلوک هبلکس یک بلوک متخلخل است که در سال 1924 میلادی توسط یک مهندس آرشیتکت سوئدی اختراع شد و به جامعه مهندسین معرفی شد. در حال حاضر این بتن در اروپا و امریکا با نام های تجاری HEBEL , YTONG یا Siporexx شناخته و تولید می شود که در ساخت و ساز نیز کاربرد بسیار زیادی دارد.

محصول هبلکس با ترکیب و پخت مواد اولیه تولید می‌شود. Johan Axel Erikson، مهندس سوئدی، با آزمایش‌های متعدد، متوجه شد که با عمل آوری این مواد در حرارت و فشار زیاد، می‌توان محصولی بتنی متخلخل با مقاومت بالا و خصوصیات عایق‌گذاری مناسب به دست آورد. این محصول پس از ایجاد تغییراتی در فرمولاسیون آن Autoclaved Aerated Concrete یا به اختصار AAC نام گرفت.

در سال 1943 نیز آلمانی ها از این تکنولوژی استفاده کرده و AAC را با نام های تجاری مختلفی تولید کردند. هم زمان با سوئد و آلمان، انگلستان نیز خاکستر را جایگزین سیلیس کرد و این روزها مدت طولانی است که این کشورها از بلوک AAC استفاده می کنند.

در حال حاضر، با اعمال تغییرات کوچک در فرمولاسیون و فرآیند تولید بلوک‌ها، ساختار آنها بهبود یافته و ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی آنها تقویت شده است. در سال های اخیر نیز بیش از 450 تولید کننده در 41 کشور جهان بلوک AAC را تولید می کنند و به بازار کشورهای مختلف دنیا عرضه می کنند.

 

مزایای بلوک هبلکس چیست؟

با توضیحاتی که در ارتباط با معرفی هبلکس در بالا اشاره کردیم؛ به سراغ مزایای این بلوک پرکاربرد می رویم. همانطور که می دانید؛ هر کدام از انواع مصالح ساختمانی دارای مزایا و معایب مختلفی هستند که مزایای آنها موجب می شود تا در فرایند ساختمان سازی از آنها استفاده بیشتری شود. به همین جهت هم مزایای متعدد بلوک های هبلکس موجب شده است تا آن را به یکی از بهترین انتخاب ها برای دیوار چینی، محوطه سازی، سقف و غیره تبدیل کند. در ادامه به بررسی بیشتر این مزایا می پردازیم:

خواندن  قیمت بلوک سیمانی | بلوک پرلیتی چیست؟

 

1.سبک بودن بلوک هبلکس

یکی از ویژگی های بارز بلوک هبلکس، وزن پایین آن است که در مقایسه با آجر و دیگر مصالح دیوارچینی آن را متمایز کرده است. یک عدد بلوک هبلکس در ابعاد 20×25×60 حجمی معادل 46 آجر دارد اما وزن آن در مقایسه با آجر یک به 4 است. به همین دلیل هم با توجه به وزن کم و سهولت حمل و نقل از آن بیشتر استفاده می شود.

 

2.مقاومت در برابر حرارت

میزان مقاومت بلوک سبک هبلکس با توجه به ترکیبات و همچنین نحوه پخت و متخلخل سازی آن در برابر حرارت و دما به شدت زیاد است. همین موضوع نیز موجب صرفه جویی بیشتر در مصرف انرژی می شود. استفاده از قوانین جدید در ساختمان سازی در ارتباط با عایق بودن، موجب شده است تا مهندسان بسیاری از هبلکس استفاده کنند تا نیاز به عایق های دیگری نباشد. ساختمان‌هایی که با استفاده از هبلکس ساخته شده‌اند، از مصرف انرژی بسیار کمتری برخوردار هستند. این خانه‌ها به راحتی گرم می‌شوند و حرارت خود را بسیار بهتر حفظ می‌کنند.

 

3.عایق صوتی

از دیگر ویژگی های مهم هبلکس که توجه بسیاری از ساختمان سازان را به خود جلب کرده است؛ عایق بودن آن در برابر صدا است که موجب می شود تا سر و صدای بیرون به داخل آپارتمان وارد نشود. وجود حباب های ریز هوا در ساختار هبلکس باعث می شود که صدا در هنگام برخورد با آنها بشکند و به راحتی منتقل نشود. تنها در صورت داشتن دسیبل های بالا، صدا از دیوارهای هبلکس عبور می کند.

 

4.مقاومت در برابر زلزله

ویژگی مهم دیگری که هبلکس دارد؛ مقاومت آن در برابر زلزله است. مقاومت این بلوک ها در برابر زلزله با توجه به نوع متریال و بافت و وزن پایین آن است که بسیار بالا بوده و استفاده از آنها در ساختمان سازی توصیه می شود. سازه هایی در برابر زلزله استحکام و مقاومت بیشتری دارند که سبک باشند؛ از همین جهت نیز این نوع سازه ها در برابر فشار و تنش مقاومت بالایی دارند. در سازه هایی که در آنها از بلوک هبلکس استفاده شده است وزن ساختمان به میزان قابل توجهی پایین آمده و مقاومت ساختمان بالا رفته است.

 

5.سرعت بالای اجرا

نصب و اجرای بلوک هبلکس با استفاده از چسب مخصوص و با سرعت بالایی صورت می گیرد به همین دلیل هم در زمان اجرای پروژه ها صرفه جویی می شود. علاوه بر این، به دلیل آن که ابعاد بلوک های هبلکس بزرگتر از دیگر مصالح ساختمانی است با سرعت بیشتری دیوارچینی انجام می گیرد. همچنین راحتی دیوارچینی با هبلکس به حدی است که کارگران معمولی هم می توانند دیوار چینی را انجام دهند. وزن پایین هبلکس موجب شده تا با سرعت بالاتری جابجا شود. به همین دلیل هم هزینه تمام شده اجرا و انتقال و مصرف ملات آن کمتر از دیگر مصالح ساختمانی است.

خواندن  بلوک سیمانی | مواد تشکیل دهنده بلوک سیمانی

 

6.عایق آتش سوزی

بلوک هبلکس همچنین عایقی در برابر آتش سوزی است. این بلوک ها حرارت را به کندی انتقال می دهند و استفاده از سیلیس در آنها موجب می شود تا آنها نسوزند. در ساختمان هایی که در ساخت آنها از هبلکس استفاده شده باشد؛ انتقال آتش به قسمت های دیگر ساختمان به سختی صورت می گیرد. بنابراین جلوگیری از انتقال آتش از مزایای مهم بلوک های هبلکس است. این مزیت هبلکس موجب شده است تا در گرفتن مجوزهای ساختمانی از شهرداری دیگر نیازی به استفاده از عایق های دیگر برای سر و صدا و گرما نباشد.

استفاده از هبلکس در سازه ها خسارات جانی در هنگام آتش سوزی را کاهش می دهد و خسارت های مالی نیز به پایین ترین میزان خود می رسد. در صورت آتش گرفتن یک ساختمان می توان با محصور کردن یک فضا آتش به دیگر اتاق ها منتقل نشده و می توان جان تعداد زیادی از افراد را نجات داد و به این صورت کار برای آتش نشان ها نیز ساده تر است. به همین دلیل هم استفاده از دیوارهای هبلکس برای فضاهایی مانند کتابخانه ها گزینه بسیار خوبی است.

 

7.عایق رطوبت و یخ زدن

از دیگر مزایای مهم هبلکس آن است که در برابر رطوبت عایق است و به همین دلیل هم می توان در شهرهای شمالی به راحتی از آنها استفاده کرد. با استفاده از این بلوک ها رطوبتی که به داخل ساختمان نفوذ پیدا می کند؛ بسیار کم است. در صورتی که لوله ها در ساختمان دچار شکستگی یا ترکیدگی شوند؛ این بلوک ها نقش عایق را بازی می کنند. علاوه بر این با توجه به این که هبلکس رطوبت کمی را جذب می کند هرگز هم یخ نخواهد زد. دیوارهایی که یخ می زنند آسیب پذیری بسیاری داشته و در طولانی مدت ممکن است دچار ریزش شوند.

 

8.امکان ساخت سفارشی بلوک

همانطور که گفتیم بلوک های هبلکس سایز بزرگی داشته و در قالب های بزرگی تولید می شوند و سپس عمل برشکاری بر روی آنها صورت می گیرد. عمل برشکاری بر روی این بلوک ها می تواند در ابعاد مورد نیاز هم صورت بگیرد.

 

مراحل تولید بلوک هبلکس کدام است؟

برای تولید بلوک هبلکس با کیفیت، مراحل متعددی انجام می‌شود تا محصول نهایی و با کیفیتی به دست آید. مراحل تولید این مصالح به دقت در اجرا و کیفیت مواد اولیه نیاز دارد. در ادامه به بررسی این مراحل می پردازیم.

 

ترکیب مواد اولیه

اولین مرحله تولید و ساخت بلوک های هبلکس تهیه دوغاب آب و سیلیس است. وزن آهک و سیمان باید به اندازه ای باشد که دوغاب به غلظت مناسبی برسد. در این مرحله میکسرهایی مخصوص سه ماده اصلی در کارخانه تولید هبلکس را دریافت کرده و وزن مواد را با دقت بالایی بررسی می کنند. تأثیر و اهمیت این مرحله بر قیمت نهایی بلوک‌های تولید شده به نوع و کیفیت مواد اولیه بستگی دارد. اما در عین حال با در نظر گرفتن عوامل دیگر نیز بسیار مهم و حیاتی است. عوامل دیگری نیز در این معادله تأثیرگذار هستند، از جمله فرآیند تولید و کنترل کیفیت.

خواندن  بلوک سیمانی گیلان و راهنمای خرید بلوک

 

قالب ریزی

هر کدام از قالب هایی که تهیه می شوند باید به میزان ½ ارتفاع از مواد پر شوند. پس از این مرحله نوبت به هوادار کردن می رسد که فعل و انفعالات شیمیایی موجب ایجاد حباب های ریز در این محصول می شود. این حباب موجب می شود تا مخلوط به اندازه کل قالب رشد کند. قبل از مرحله قالب ریزی نیاز است که این قالب ها با مازوت اندود شود تا چسبندگی پیدا نکند.

 

کنترل کیفی

محصول نهایی هبلکس پس از به اندازه کافی هوا گرفتن وارد مرحله کنترل کیفیت می‌شود. در این مرحله، یک لایه از سطح خارجی بلوک برداشته می‌شود تا سطوح خارجی صاف و هموارتر شود. اندازه‌های برش نیز بر اساس سفارش مشتری تنظیم می‌شوند و قیمت‌گذاری نیز بر پایه این پارامترها انجام می‌شود.

 

پخت هبلکس

در مرحله آخر بلوک ها وارد اتوکلاوها در درمای حرارت حدود ۲۰۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۲ اتمسفر می شوند. بعد از تولید، بلوک‌های هبلکس آماده برای ورود به بازار مصرف می‌شوند.

 

مراحل اجرایی دیوارچینی با بلوک هبلکس

1.در مرحله اول باید هبلکس خوب و باکیفیت تهیه شود.
2.ملات مصرف برای نصب این مصالح باید به مقدار کافی تهیه شود. این مقدار بر اساس متراژ مشخص می شود.
3.در چیدن رج اول به دلیل اساس و پایه بودن در دیوار تراز بودن و نحوه چینش بسیار مهم است
4.پس از چیدن هر ردیف بلوک هبلکس، مرحله بعدی این است که ملات به مقدار کافی روی آنها ریخته شود. سپس ملات مناسبی روی بلوک‌ها اعمال و تراز شوند. در صورت استفاده از ملات به عنوان چسب برای هبلکس، ضخامت آن باید حداقل 2 میلیمتر و حداکثر 3 میلیمتر باشد. برای تراز کردن چسب روی سطوح، از ماله یا کاردک استفاده کنید.
5.پس از انجام چینش هر ردیف بلوک هبلکس، تراز آن با دقت با استفاده از شاقول بررسی و اعتبارسنجی می‌شود.
6.در ردیف های بعدی درزهای عمودی باید حدود 10 تا 15 سانتی متر با رج پایین فاصله داشته باشد. برای تراز کردن بلوک ها هم از چکش پلاستیکی می توان استفاده کرد.
7.به طبقه آیین نامه 2800، سطح ستون‌ها با عایق پوشانده می‌شود. این اقدام به منظور جلوگیری از بروز پل حرارتی در اتصالات فلزی انجام می‌شود. همچنین، سطح خارجی بلوک‌ها باید حداقل چند سانتیمتر از سطح هر یک از ستون‌های فلزی جلوتر قرار گیرد.
8.در پایان نیز نماسازی های لازم برای نصب بلوک ها انجام می شود.

از محصولات فروشگاه دیدن فرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *