انواع کاربرد آجرها در ساختمان سازی
کاربرد آجرها با توجه به جنس و ابعاد خود در ساختمان ساز متفاوت هستند. برخی از آن ها به عنوان کفپوش و دیوارپوش و برخی دیگر برای دیوارکشی استفاده می شوند. کاربرد انواع آجر در پروژه های ساختمانی و قسمت های مختلف یک ساختمان، همواره یکی از موضوعات مورد توجه فعالان صنعت ساخت و ساز می باشد.
همانطور که در قبل تر برایتان توضیح دادیم، آجرها به عنوان یکی از مصالح ساختمانی ساخته شده از جنس خاک رس و مواد دیگر، با توجه به جنس و ابعاد، کاربردهای متنوع دارند و به عنوان کف پوش، دیوارپوش و دیوارکشی مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع آجر نوعی سنگ مصنوعی است که از پختن خشت خام و دگرگونی آن بر اثر گرما حاصل می شود.
مهم ترین کاربرد آجر
1.کف سازی به خاطر مقاومت سایشی مناسب
2.دیوار پوشی و نماچینی به خاطر مقاومت در برابر دما و رطوبت
3.پی سازی به خاطر مقاومت فشاری مناسب
4.عنصر تزئینی و دکوراسیون ساختمان
5.معماری مانند دهانه های وسیع به صورت قوس، طاق، گنبد، گوشواره، مقرنس
انواع آجر برای نما
آجر مهندسی
این آجرهای ماشینی که به علت تراکم بالا از مقاومت زیادی برخوردار بوده و ظاهر نیمه شفاف دارند، در ساختمان هایی که بار زیاد را تحمل می کنند، مورد استفاده قرار می گیرند.
آجر لعابی
این دسته از آجرها در ابعاد و رنگ های متنوع تولید و مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله کاربرد آن ها می توان به تزئین دکوراسیون داخلی و بیرونی ساختمان و طراحی های سنتی اشاره کرد. لعابی که سطح محصول را پوشش می دهد، نقش لایه محافظ را داشته و موجب مقاومت بالا و طولانی شدن عمر آن می شود.این آجرها با رنگ هایی نظیر آبی، قرمز، نارنجی، قهوه ای و سورمه ای لعاب داده می شوند و جلوه بصری زیبایی به فضا می بخشند. ناگفنه نماند قیمت آجر لعابی ، گران تر از آجر معمولی می باشد.
آجر ماسه آهکی
این محصول که از سیلیکات کلسیم ساخته می شود، بیشتر در پی سازی ساختمان کاربرد دارد. از آنجا که مقاومت فشاری این آجر بالا می باشد، ظرفیت باربری آن نیز زیاد بوده و به همین جهت از آن در ساخت دیوارهای حائل و حمال استفاده می شود. آجرهای ماسه آهکی به دلیل استفاده از رنگدانه در تولید آنها، رنگ های متفاوت و ظاهر زیبایی دارند.
آجر بتنی
آجر بتنی محصول جدیدی است که با تکنولوژی آلمان و به صورت کاملا اتوماتیک تولید می شود با این حال، برخلاف برخی نظرات مطرح شده در این زمینه، آجر بتنی، جایگزین آجر فشاری نیست و اصولا کیفیت و مزایای آجر بتنی از جنبه های مختلف نسبت به آجر فشاری بیشتر است.
انواع کاربرد آجرها بر اساس روش تولید
آجرها با ظاهری و ابعاد متنوعی تولید و در بازار عرضه می گردند که هر یک خصوصیات مخصوص به خود را دارند. آجرهای توپر مقاومت بالایی دارند که برای ساخت دیوارهای باربر مورد استفاده قرار می گیرند ولی آجرهای توخالی و سوراخدار دارای تخلخل های بسیاری بوده و به روش پرسی ساخته می شوند. در مجموع، آجرها با توجه به شیوه تولید به دو دسته کلی فشاری و ماشینی قابل طبقه بندی می باشند و بر این اساس، که هر کدام کاربردهای خاص خود را در قسمت های مختلف یک ساختمان دارند.
انواع کاربرد آجرهای فشاری
این آجرها، برای تمام کارهای ساختمانی از جمله گره چینی، طاق ضربی، دیوارهای حمال و تیغه چینی مناسب می باشند. آجرهای فشاری، معمولا در سفت کاری و زیرکاری ساختمان از قبیل دیوارهای خارجی و پی ریزی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.
این آجرها غالبا با دست قالب زده شده و در کوره های محلی پخته می شوند. به طور سنتی، خشت این آجرها با دست زده و گوشه های قالب به وسیله گل مخصوص با فشار خشت زن پر می شد. ابعاد آنها معمولا ۵×۱۰×۲۰ و یا ۵.۵×۱۱×۲۲ سانتی متر می باشد.
انواع کاربرد آجرهای ماشینی یا انواع آجر سوراخ دار
برای ساخت دیوار و در مرحله سفت کاری به دلیل استحکام بالا به کار می روند. قیمت این آجرها، مناسب بوده و در تمام پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. آجرهای ماشینی یا سوراخ دار دارای ۸ تا ۱۰ عدد به قطر ۱.۵ تا ۲ سانتی متر است.
یکی از علل وجود سوراخ ها در این محصول این است که هنگام دیوارچینی، ملات به طور عمودی در آجر نفوذ کرده و باعث استحکام بیشتر دیوار می شود. از آنجا که در ساخت دیوارهای حمال می توان به وسیله سوراخ های موجود در سطح آجر آن را با میلگرد، مسلح کرد، بنابراین این محصول برای ساخت دیواری مستحکم مناسب است.