نقش سیمان در کیفیت بتن آماده
سیمان جزء لاینفک بتن است و اولین مصالح ساختمانی میباشد که در سازهها، پیاده روها و جادهها در سراسر جهان یافت میشود. بسیار مهم است که سیمان دارای کیفیت مناسب باشد تا از ترک خوردن و خرابی زودرس جلوگیری کند و به پروژه اجازه دهد تا زمانی که ممکن است ایمن، قوی و با دوام باشد.
سیمان مهمترین متریال در ساخت بتن است و میزان مقاومت فشاری آن را مشخص میکند. هر چه کیفیت سیمان بالاتر باشد، یک کارخانه تولید بتن میتواند بهترین محصول را در اختیار پروژه های ساختمانی قرار دهد.
تاریخچه سیمان
تاریخچه سیمان در ایران به سال 1933 بر میگردد، زمانی که اولین کارخانه با تولید فقط 100 تُن در روز، توسط FLSmidth دانمارکی در جنوب تهران ساخته شد. ظرفیت بعدی در سال 1937 اضافه شد و کل ظرفیت را به 90 هزار تن در سال رساند. سپس در دهههای 1950 و 1960، تولید سیمان افزایش چشمگیری پیدا کرد.در پایان دهۀ 1970 ظرفیت تولید سیمان به 8 میلیون تن در سال رسیده بود و با وجود جنگ و تحریمها، بعد از انقلاب این ظرفیت افزایش یافت. ظرفیت تولید سیمان در دهۀ 1990 تا 16.9 میلیون تُن در سال افزایش یافت و در دهۀ بعداً تقریباً دو برابر شد و به 29.5 میلیون تُن در سال 2000 رسید. در سال 2015 ظرفیت تولید به اندازه 80 میلیون تن افزایش یافت.
نقش سیمان در کیفیت بتن آماده
سیمان مهمترین نقش را در مقاومت، دوام و خصوصیات دیگر انواع بتن دارد. این متریال باید هم در بتنی که در کارگاه ساخته میشود هم در بتن آماده که در کارخانه تهیه میشود، در نهایت کیفیت استفاده شود. مخلوط بتنی وابستگی زیادی به سیمان دارد و اگر محصول ایدهآلی نباشد، خصوصیات بتن تحت تآثیر قرار میگیرد.
مالکانی که به دنبال خرید بتن آماده با کیفیت هستند، باید شناخت کافی از سیمان مورد استفاده در بتن داشته باشند. سیمان خوب باید خصوصیات زیر را داشته باشد:
تاریخ تولید:
باید تاریخ تولید کیسه را بررسی کنید. به طور کلی، سیمان باید 90 روز پس از تاریخ تولید استفاده شود. اگر تاریخ تولید بیش از 12 ماه باشد، نباید از آن استفاده کرد.
رنگ سیمان:
رنگ سیمان باید یکنواخت باشد. سیمان با کیفیت خوب باید دارای رنگ خاکستری با سایه سبز باشد.
بررسی تودهها:
هیچ تودهای نباید در سیمان وجود داشته باشد. تودهها در اثر جذب رطوبت از طریق آب و هوا ایجاد میشوند.
تست مالش:
سیمان هنگام مالیدن بین انگشتان باید صاف باشد. اگر احساس خشن بودن را منتقل میکند، به این معناست که سیمان با ماسه مخلوط شده است.
تست دما:
به سادگی دست خود را داخل کیسه سیمانی قرار دهید، اگر کیفیت آن خوب باشد باید احساس خنکی کند. در غیر این صورت، ممکن است به دلیل واکنش هیدراتاسیون گرما احساس شود.
آزمایش شناور:
مقداری سیمان برداشته و در آب بریزید. سیمان باید گاهی اوقات قبل از فرو رفتن در آب شناور بماند.
گیرش سیمان:
یک خمیر سیمانی با آب درست کنید و آن را به مدت 24 ساعت در آب غوطه ور کنید. در این زمان باید سریع سفت شود و نباید ترک بخورد.
تست قدرت:
بلوک سیمانی در عرض 25 میلیمتر، طول 25 میلیمتر و ارتفاع 25 میلیمتر را آماده کنید. حالا آن را به مدت هفت روز در آب قرار دهید. سپس آن را با نیروی 34 کیلوگرم تحت فشار قرار دهید. بلوک ساخته شده از سیمان خوب هیچ نشانهای از خرابی را نمایان نمیکند.