اهمیت عملکرد مناسب مصالح ساختمانی
پایداری و مقاومت سازه در شرایط مختلف:
عوامل مختلفی مانند تغییر اقلیم، تخریب محیط زیست، رشد جمعیت شهرنشین شدت و میزان خطرات و بلایای طبیعی را افزایش داده است. بنابراین هر ساختمانی برای اینکه بتواند در برابر خطرات طبیعی چون زلزله جان سالم به دربرد، باید توانایی تحمل بارهای اضافی و تغییرات حاصل از آن را داشته باشدکه تنها مصالح با کیفیتی که در ساخت و طراحی آنها این موضوع در نظر گرفته شده باشد، این قدرت را دارند. در صورتی که شما در ساخت تیرها و ستون ها از مصالح بی کیفیت و تقلبی استفاده کنید، پیریزی خوبی برای خانه خود انجام ندادهاید و نباید انتظار ماندگاری و طول عمر بالایی علی الخصوص در شرایط خاص از آن داشته باشید.
سلامت و ایمنی ساختمان برای ساکنین:
استفاده از مصالح با کیفیت نه تنها موجب استحکام و پایداری سازه خواهد شد، بلکه برای حفاظت از جان ساکنین نیز اهمیت بالایی دارد. زیرا به عنوان مثال برخی مصالح ساخته شده از مواد بی کیفیت مواد شیمیایی را در محیط منتشر میکنند که میتواند برای سلامت ساکنین مضر باشد. علاوه بر این استفاده از چنین مصالحی ساختمان شما را در برابر رطوبت، حرارت و حتی خوردگی آسیبپذیر میکند.
دوام و طول عمر:
مهمترین مزیت انتخاب مصالح با کیفیت برای ساختمان همین افزایش طول عمر ساختمان است.
تعمیر و نگهداری کمتر:
مسلما زمانی که مصالح ساختمان از کیفیت لازم برخوردار باشند، دوام و ماندگاری بالاتری دارند و دیرتر هم خراب میشوند. اما زمانی که دقت لازم در انتخاب مصالح به کار نرفته باشد، آن قسمت عملکرد ضعیفی خواهد داشت و مسلما به تعمیرات و نگهداری بیشتری هم نیازدارد.
خصوصیات مصالح ساختمانی
برای اینکه یک ماده به عنوان مصالح ساختمانی خوبی در نظر گرفته شود، باید دارای خواص مهندسی مناسبی برای کارهای ساختمانی هم باشد. این خواص مصالح نشان دهنده کیفیت و ظرفیت آنها بوده و به تصمیمگیری برای انتخاب و نحوه کاربرد آنها کمک میکند. حال خواص مصالح ساختمانی به صورت زیر دستهبندی میشوند:
1.خواص فیزیکی
2.خواص مکانیکی
3.خواص شیمیایی
4.خواص الکتریکی
5.خواص مغناطیسی
6. خواص حرارتی
خواص مکانیکی
استحکام: به توانایی مقاومت یک ماده برای مقاومت در برابر تنشهای ناشی از بارها گفته میشود که رایجترین آنها فشار، کشش، خمش و ضربه است. تحقیق و بررسی مصالح مختلف نشان داده که مصالحی مانند سنگ و بتن از استحکام و مقاومت خوبی در برابر فشار برخوردارند اما در برابر خمش و کشش ضعیف عمل میکنند.
سختی: توانایی یک ماده برای مقاومت در برابر نفوذ جسم سختتر، سختی نامیده میشود.
خواص فیزیکی
خواص فیزیکی هم شامل مواردی از قبیل اطلاعات پایهای ماده مانند جرم مخصوص، چگالی، تخلخل و ابعاد آن و اطلاعات دیگری چون موارد زیر میشود:
تاثیرات رطوبت و آب بر مصالح مانند جذب آب، ضریب نرمی، ضریب خشک شدن و…: برخی مصالح مانند سنگهای طبیعی هستند که به طور طبیعی دارای حفرههایی هستند که تخلخل نام دارند. این حفرهها باعث میشود که سنگ در مواجه با رطوبت مقداری از آن را جذب کند. البته دقت داشته باشید که میزان تخلخل همواره با میزان جذب آب رابطه مستقیم ندارد بلکه جنس مصالح هم در میزان جذب آب موثر است.
تاثیرات حرارت بر مصالح ساختمانی: تاثیرات نور خورشید و…بر مصالح ساختمانی: به عنوان مثال در میان سنگهای ساختمانی، سنگ مرمریت بهتر است که در برابر نور خورشید استفاده نشود، زیرا به مرور زمان احتمال تغییر رنگ و از دست دادن زیباییش وجود دارد.
خواص شیمیایی مصالح ساختمانی
خواص شیمیایی نیز مربوط به واکنش مصالح مختلف در مواجه و تماس با مواد اسیدی میشود. به عنوان مثال برای شستشوی سنگهای ساختمانی نباید از مواد شوینده اسیدی استفاده کرد چرا که باعث لکه شدن سنگ و حتی خوردگی آن میشود.