رابیتس چیست؟
قبل از اینکه به موضوع کاربرد رابیتس بپردازیم، بهتر است کمی بیشتر با رابیتس آشنا شوید. رابیتس یک ورق فلزی مشبک است که از ورق گالوانیزه گرم تولید میشود و ضخامتی بین ۲۵ صدم تا نیم میلیمتر دارد. رابیتس بیشتر در صنعت ساختمان کاربرد دارد و از آن برای پیوستگی مطلوبتر و یکپارچهتر سطوحی مثل دیوار و سقف استفاده میشود. همچنین از کاربردهای دیگر آن میتوان به پوشش تاسیسات اشاره کرد. شبکههای رابیتس به طور معمول در زیر سطح قرار میگیرند و به همین دلیل پس از اتمام مراحل اجرا، قابل رویت نیستند. به دلیل اینکه محل قرارگیری آنها ممکن است در معرض رطوبت و خوردگی قرار داشته باشد، برای ساخت رابیتس از ورقهای گالوانیزه رویاندود استفاده میشود تا در برابر این عوامل آسیبزا مقاوم باشند.
کاربرد رابیتس در ساختمان سازی چیست؟
صنعت ساختمان رابیتس کاربردهای متنوعی دارد. این ورقه گالوانیزه مشبک به دلیل داشتن مقاومت بالا میتواند نقش یک المان تقویتی را در قسمتهای مختلف ساختمان ایفا کند. چند کاربرد رابیتس در صنعت ساختمان به شرح زیر است:
1.اجرای گچکاری و گچبری در طرحها و سبکهای متنوع
2.اجرای دکوراسیون داخلی
3.نصب پلاستر
4.ترمیم دیوارهای ترکخورده
5.اجرای سقف کاذب
6.پوشش بتنهای سیمانی
7.پوشش تیرآهن و آرماتور
8.پوشش تاسیسات
کاربرد رابیتس در ساختمان سازی برای سقف کاذب
سقف کاذب رابیتس در ساختمانسازی کاربرد زیادی دارد. سقف یکی از پراهمیتترین قسمتهای ساختمان را تشکیل میدهد. از این رو باید به بهترین شکل ممکن اجرا شود. در ساختمانهایی که نیاز به سقف کاذب دارند، سقف کاذب رابیتس، یگ گزینه مناسب است اما در مدت زمان طولانیتری اجرا میشود. برای همین بهتر است، تکمیل سقف در اولویت قرار گیرد. البته سقف کاذب رابیتس از کیفیت بالایی برخوردار است و موجب بهبود نتیجه کار میشود.
کاربرد رابیتس در دیوار و دکوراسیون داخلی
دیگر کاربرد رابیتس در ساختمان، دیوار و دکوراسیون داخلی است. به دلیل ویژگی منحصربفرد این محصول که از ایجاد ترک و شکاف در دیوار جلوگیری میکند، برای آن یک انتخاب ایدهآل است. رابیتس موجب میشود که اجزای مختلف دیوار به صورت یکپارچه به یکدیگر متصل شوند. همچنین این المان یکی از گزینههای مناسب برای تغییر دکوراسیون در خانه به شمار میآید. بنابراین اگر قصد دارید دکوراسیون خانه خود را عوض کنید، پیشنهاد میکنیم از رابیتس برای این کار بهره بگیرید. زیرا استفاده از این محصول گالوانیزه موجب میشود تا زیباسازی دکوراسیون، بهتر و راحتتر انجام شود. از رابیتس میتوان برای همسطح شدن دیوار استفاده کرد. علاوه بر این به دلیل اینکه ساختاری پیوسته ایجاد میکند، موجب میشود که دیوارها دچار ترکخوردگی نشوند.
کاربرد رابیتس در پوشش تاسیسات
از رابیتس میتوان برای پوشش تاسیسات و لولهها نیز استفاده کرد. این کاربرد رابیتس در ساختمان سازی، مقاومت این تاسیسات را افزایش میدهد و سبب زیبایی نمای آنها میشود. زیرا تاسیسات معمولا ظاهر زیبایی برای ساختمان ایجاد نمیکنند، از این رو با استفاده از رابیتس میتوان این نقطه ضعف را برطرف کرد.
مزایا و معایب کاربرد رابیتس در ساختمان سازی
هر نوع مصالحی که در ساختمان استفاده میشود، دارای مزایا و معایبی است. استفاده از رابیتس در ساختمان سازی نیز نقاط ضعف و قوت منحصربفرد خود را دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مزایای رابیتس
قابلیت تحمل وزنهای بالا را دارد
با توجه به ساختار شبکهای و رویاندودی که دارد، دارای طول عمر نسبتا بالایی است
قابلیت اجرای سفارشی با طرحهای دلخواه را دارد
در صورت آسیب دیدن به راحتی تعمیر میشود
اقلام مورد نیاز آن در دسترس است
سطحی یکنواخت و منسجم ایجاد میکند
معایب رابیتس
وقتگیر است و سرعت اجرای نسبتا پایینی دارد
مصرف گچ آن بالاست و بنابراین هزینه زیادتری دارد
در مقایسه با روشهای دیگر، وزن سازه آن زیاد است
خاصیت ضد صدا و آکوستیک ندارد
برای آن از میلگردهای جوشناپذیر استفاده میشود
دستمزد گچکاری آن بالاست
انواع رابیتس
همانند سایر مصالح ساختمانی، رابیتسها به چند دسته تقسیم میشوند که این تقسیمبندی بر اساس ستون، وزن و چشمه است. در ادامه درباره هرکدام توضیحاتی را ارائه میدهیم.
انواع رابیتس بر اساس ستون
رابیتسها بر اساس نحوه مصرفشان، در ستونهای مختلفی تولید میشوند. در ایران، متداولترین نوع رابیتس، رابیتسهای ۹ ستونه، ۱۱ ستونه و ۱۳ ستونه هستند که هر یک از آنها در صنعت ساختمان کاربرد متفاوتی دارند. در این بین، رابیتس ۱۳ ستونه در مقایسه با دیگران، کیفیت بهتری دارد، البته قیمت آن نیز گرانتر است. لازم به ذکر است که در کشورهای دیگر، رابیتس ۱۷ ستونه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، اما در ایران اینگونه نیست.
انواع رابیتس بر اساس وزن
وزن رابیتسها با توجه به اینکه از ورقهای گالوانیزه با ضخامتهای مختلف ساخته میشوند، با یکدیگر متفاوت است. به زبان ساده میتوان گفت که معیار تعیین وزن رابیتسها، ضخامت ورق آنهاست. آنها بر اساس وزن به چهار دسته سبک، نیمه سبک، سنگین و نیمه سنگین دستهبندی میشوند که همانطور که مشخص است، رابیتس سبک دارای پایینترین قیمت و رابیتس فوق سنگین با همان ابعاد، دارای بیشترین قیمت است.
انواع رابیتس بر اساس چشمه
به روزنههای بین ستونهای رابیتس، چشمه میگویند که یکی از معیارهای دستهبندی آن است. چشمهها ممکن است دارای اشکال مختلفی از جمله لوزی، متوازیالاضلاع و مربع باشند که در ایران متداولترین آن متوازیالاضلاع است. رابیتسهایی که در بازار ایران وجود دارد، دو یا سه چشمهای هستند و وظیفه جذب انرژی را بر عهده دارند. اندازه چشمه نباید خیلی کوچک باشد تا در برابر جذب انرژی مقاومت کند و نباید خیلی بزرگ باشد که موجب هدررفت انرژی شود.