جستجو

کاربرد گچ در ساختمان سازی

فهرست مطالب

گچ چیست؟

گچ که به آن پلاستر هم گفته می شود، یک نوع مصالح ساختمانی محسوب می شود که از سنگ گچ موجود در طبیعت بدست می آید.سنگ گچ به صورت سولفات دو کلسیم آبدار در منابع سطح زمین یافت می شود و پس از خرد شدن و انتقال به کوره به شکل پودرهای بسیار ریز سفید رنگ برای مصارف ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد.از گچ برای نازک کاری ساختمان استفاده می شود و مصرف آن برای سطوح باربر مناسب نیست.کار با این مصالح ساختمانی ریزه کاری و پیچیدگی خاص خود را دارد، از این رو برای استفاده از آن به مهارت و ترفندهای خاص نیازمند است.

 

کاربرد گچ

گچ در صنایع مختلف کاربرد دارد اما کاربردهای رایج آن مربوط به صنعت ساختمان سازی برای بنایی، گچ کاری دیوار، سقف و ستون های ساختمان، سفیدکاری، تمیزکاری و ملات سازی است.این ماده جزء یکی از مواد تشکیل دهنده برای ساخت بلوک aac می باشد که به میزان 1-0.7 درصد در آن استفاده شده است.

از گچ برای پوشش سطوح مختلف و دکوراتیو نمودن آن ها نیز به کار می رود و به دلیل داشتن رنگ سفید، جلوه ای تمیز و روشن به فضا می بخشد.علاوه بر کارهای نازک کاری در ساختمان برای موارد زیر هم قابل استفاده است:

حرفه هنر مانند مجسمه سازی
پزشکی و کارهای طبی (شکسته بندی مثلا وقتی دست یا پا می شکند آن را گچ می کنند تا خوب جوش بخورد)
ساخت قالب چینی و سرامیک
کشاورزی برای تهیه کود شیمیایی
شیشه سازی
و…

 

خواندن  روش ساخت گچ زیر کار

گچ چگونه تشکیل می شود ؟

گچ از اکسیژن؛ کلسیم، گوگرد و آب تشکیل شده است و بستر های گچ به واسطه تبخیر آب تشکیل می شوند. گچ زمانی تشکیل می شود که به دلیل تبخیر گوگرد موجود در آب با اکسیژن به شکل سولفات شکل می گیرد. سپس سولفات با کلسیم و آب ترکیب می شود گچ را می سازد. گچ به طور مصنوعی نیز به عنوان محصول جانبی در نیروگاه های زغال سنگ تولید می شود.

گچ معدنی نرم است و به آرامی در آب حل می شود. انحلال پذیری این ماده معدنی متأثر از دماست. بر خلاف سایر نمک ها، با افزایش دما، انحلال پذیری آن در آب کم می شود. سنگ گچ معمولاً به رنگ سفید و یا بی رنگ و خاکستری است. گاهی نیز می توان در آن رگه هایی از صورتی، زرد، قهوه ای و سبز را نیز مشاهده کرد که به علت نا خالصی هاست.گچ

ویژگی‌ های مهم گچ چیست ؟

زودگیر بودن و افزایش حجم از جمله ویژگی های بارز گچ هستند که این ماده را به متریالی پر مصرف در صنعت ساختمان سازی تبدیل نموده اند.زودگیر بودن گچ باعث شده تا آن را فقط به اندازه مصرف تهیه نمایند. زیرا قبل از اتمام کار و سفید کردن کل دیوار خشک و سخت می شود.
گچ در صورت گیرش افزایش حجم پیدا می کند و با پر کردن سوراخ ها و منافذ، سطحی یکدست ایجاد می نماید.گچ متریالی زودگیر است اما برای کندگیر کردن آن می توان میزان آب را زیادتر کرد و ملات ایجاد شده را ورز داد. به ملات حاصل از این روش، گچ کشته یا گچ مرده گفته می شود.از گچ مرده برای سفیدکاری دیوارها استفاده می شود.

خواندن  استفاده از گچ در ساختمان چرا اهمیت دارد؟

 

انواع گچ ساختمانی

گچ سفید

از این نوع برای سفید کاری در ساختمان به صورت روکار استفاده می شود که در مقایسه با انواع دیگر گچ ساختمانی قیمت پایین تری دارد.

گچ عاج

به دلیل دانه‌ بندی بسیار نرم و میکرونیزه از این مورد در مجسمه سازی، ساخت قطعات پیش ساخته گچی، تولید رنگ لعابی مورد استفاده قرار می گیرد.

گچ گیپتون

از ترکیب گچ با افزودنی های چسبنده ای مانند سریشم بدست می آید و به صورت دو لایه بر روی آجر، سطوح بتنی متخلخل، سطوح سیمانی (بلوک سیمانی) و بلوک بتنی اجرا می شود.

گچ مرمر

این مورد مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد و نوعی گچ بدون آب مولکولی است که با محلول مخلوط و سپس مجددا پخته می شود.

گچ ساتن

برای سفیدکاری لایه نهایی سطوح مورد استفاده قرار می گیرد که برای تهیه این متریال، گچ را با مواد افزودنی همانند پرلیت مخلوط می کنند.

گچ سیوا

بر روی انواع سطوح مختلف، انجام عملیات زیرکاری کاربرد دارد. می توان برای انواع رنگ های روغنی، پوشش های اکریلیکی، دیوارپوش های PVC، گچ پلیمری ساتن و بلکا استفاده نمود.

 

از محصولات فروشگاه دیدن فرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *