7 تفاوت گچ روکار و زیرکار
استفاده از مصالح ساختمانی مختلف برای ساخت انواع سازه ضروریست و در بین آنها انواع گچ روکار و زیرکار از اهمیت بالایی برخوردار هستند. با توجه به تفاوت گچ روکار و زیرکار و کاربرد خاص هر یک از آنها، لازم است که در ساختمانسازی بر اساس اصول استاندارد، از این مصالح ساختمانی استفاده شود.
گچ زیرکار چیست؟
برای اینکه بتوان بهتر تفاوت گچ روکار و توکار را درک کرد، قبل از هرچیز باید شناخت اولیه مناسبی از هر کدام این موارد پیدا کنیم. گچ زیرکار بهصورت ویژه با هدف زیرسازی تولید میشود که معمولا با خاک مخلوط است.در واقع این گچ باعث میشود که آجرها بهتر در کنار یکدیگر قرار بگیرند و استحکام بالاتری به دیوار میبخشد. خاک اضافهشده به گچ روکار تا حد زیادی حجم آن را افزایش خواهد داد. کار کردن گچ زیرکار سختتر از روی کار است و انرژی بیشتری را از گچ کار میبرد.
عوامل دیگری همچون ضخامت گچ نیز با توجه به شرایط کار تعیین خواهد شد. همه این موارد نشاندهنده آن است که گچ زیرکار از اهمیت ویژهای در ساختمانسازی برخوردار است. به همین جهت باید در تفاوت گچ روکار و زیرکار به این مورد نیز دقت داشت.
گچ روکار چیست؟
گچ روکار یکی از مصالح مهم ساختمانی است که نقش بهسزایی در زیباسازی محیط داخلی خانه دارد. این گچ دقیقا روی گچ زیرکار در ساختمان قرار میگیرد که هدف اصلی آن صاف کردن سطوح است.این نوع از گچ قدرت پوششدهی بسیار بالایی دارد یک گچکار حرفهای بهراحتی با آن، سطوح دیوار را صاف و صیقلی میکند. البته کاربرد این گچ فقط به این مورد محدود نمیشود، بلکه برای ابزارزنی و گچبریهای زیبا نیز از این گچ استفاده میشود.تفاوت گچ روکار و زیرکار از نظر کاربرد، کاملا واضح و مشخص است. معمولا تولیدکنندگان برای آمادگی و عرضه گچ روکار، حساسیت بیشتری به خرج میدهند؛ زیرا باید از نظر کیفیت در بالاترین حد باشد.
تفاوت گچ روکار و زیرکار
1. تفاوت گچ روکار و زیرکار از نظر اندازه ذرات
-اولین تفاوتی که میان این 2 وجود دارد، مربوط به اندازه ذرات گچ توکار و روکار است.
-گچ زیرکار دارای ذرات درشتتری است؛ زیرا قرار است در قسمت زیرین کار شود.وقتی که این نوع از گچ با آب ترکیب میشود، ذرات درشتی در آن دیده میشود که در زیر کار باقی خواهد ماند.نکته مهم این است که گچ زیرکار از سرندهای درشتتری عبور میکند و در این زمینه سختگیری وجود ندارد.
-اما گچ روکار باید حتما بهصورت پودرشده و ریز باشد. در بسیاری از مواقع کارخانه سازنده این گچ را تا جایی که امکان دارد پودر میکند. همچنین معمولا گچهای روکار بهصورت 2 سرنده عرضه میشوند که همین مورد اهمیت آنها را بیشتر میکند.
-با توجه به اینکه تفاوت گچهای توکار و روکار از این نظر کاملا مشخص است، حتما باید هنگام خرید حتما به نوع گچ خریداریشده نیز دقت داشته باشید.
2. مقایسه گچ روکار و زیرکار از نظر گیرش
-گچ زیرکار مدت زمان گیرش کمتری داشته و بهدلیل داشتن ذرات درشت، گیرش سریعتری دارد.به همین علت گچکار باید در سریعترین زمان ممکن آن را کار کند.
-اما شرایط برای گچ روکار کاملا متفاوت است.این نوع از گچ برای صاف کردن سطح دیوار بهکار میرود و باید گیرش طولانیتری داشته باشد تا گچکار بتواند صاف کردن دیوار را به بهترینشکل انجام دهد.
-ازهمینرو گچ توکار و روکار از نظر زمان گیرش، با یکدیگر تفاوت بسیار مهمی دارند که حتما باید به این مورد دقت کافی داشته باشید.
3. فرق گچ روکار و توکار از نظر ترکیبات
-در گچ زیرکار معمولا مقداری خاک هم به همراه گچ مخلوط میشود.این کار باعث میشود تا میزان چسبندگی گچ بهعنوان زیرکار افزایش پیدا کند.
-میزان استحکام گچ نیز با اضافه کردن مقدار مشخصی خاک تقویت خواهد شد.اما برای گچ روکار بهصورت خالص از گچ استفاده میشود.گچ
-ناگفته نماند که برخی از گچکاران برای عملکرد هرچه بهتر گچ روکار، مقداری سیمان سفید به آن اضافه میکنند. معمولا ترکیبات گچ روکار بهگونهای انتخاب میشود که بتوان زمان گیرش آن را افزایش دهد.
4. تفاوت گچ روکار و توکار از نظر ضخامت کار
برای اینکه بتوانید تفاوت گچ روکار و زیرکار را بهتر درک کنید، باید حتما نگاهی نیز به نحوه کار کردن آنها بیندازید. هرکدام از این موارد دارای ضخامت کار مشخصی هستند که از این لحاظ با هم تفاوت دارند.گچ زیرکار بهصورت ضخیم کار میشود؛ زیرا روی آجر قرار میگیرد. در واقع وظیفه زیرسازی برعهده گچ زیرکار است که باید بهخوبی این کار را انجام دهد. میزان ضخامت گچ زیرکار با توجه به شرایط متفاوت است؛ ولی حدودا ۱۰ میلیمتر عدد استانداردی برای آن خواهد بود.
5. مقایسه گچ روکار و توکار بر اساس میزان مصرف
اکنون که تفاوت گچ روکار و زیرکار در حال بررسی است، بد نیست که میزان مصرف این 2 را در ساختمان مورد بررسی قرار دهیم.گچ زیرکار همیشه باید با غلظت بیشتری آماده شود تا استحکام لازم را پیدا کند. هرچه شما گچ بیشتری را در مقدار معینی آب بریزید، مایع گچ بعد از سفت شدن محکمتر خواهد شد.چنانچه مقدار گچ ریختهشده در داخل آب کم باشد، بعد از کار کردن بر روی دیوار با مشکل ترک خوردن روبهرو خواهیم شد.
6. فرق گچ روکار و زیرکار با توجه به نحوه تولید
-برای تولید گچ روکار از تجهیزات پیشرفتهتری استفاده میشود؛ زیرا باید پودر شدن گچ به نحواحسن انجام شود.
-میزان حساسیت کار در گچ زیرکار کمتر است و تولید آن نیز هزینه کمتری خواهد داشت.بهطور مثال گچ روکار معمولا چند مرحله غربال میشود تا ذرات آن بهصورت کامل جدا شوند. بر همین اساس نحوه تولید گچ توکار بسیار سادهتر دنبال میشود که حجم تولید بهخوبی بیانگر این موضوع است.
-تفاوت بین گچ ساختمانی زیرکار و روکار از نظر مواد اولیه در تولید نیز کاملا مشهود است.
-برای گچ زیرکار مواد اولیه شامل موارد مختلفی است و در آن ناخالصی دیده میشود.
-برای تولید گچ روکار از مواد اولیه باکیفیتی استفاده میشود که دارای ارزش بسیار بالایی هستند.
-در واقع خلوص گچ روکار بیشتر از گچ زیرکار است که این تفاوت گچ روکار و زیرکار، در کاربرد آنها بسیار بااهمیت است.
7. مقاومت حرارتی گچ روکار و زیرکار
-گچ زیرکار دارای ضخامت زیادی است و با غلظت بالایی آماده میشود.همین موارد سبب میشود تا گچ زیرکار در برابر حرارت بسیار مقاوم باشد.
-گچ روکار بهصورت نازک و با غلظت پایین آماده میشود و حرارت بالا باعث تخریب آن خواهد شد.