موزاییک چگونه ساخته می شود؟
موزاییک کف پوشی است متراکم ، در حقیقت یک جور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی و یا از طریق لرزش به دست می آورد و از ماسه ، سیمان ، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرح های گوناگون وجوددارد. به طور کلی موزاییک از دو سطح تشکیل شده است
۱. لایه رویه و یا رنگ موزاییک :
این لایه که نقش موزاییک را تشکیل میدهد و در آن از پودر سنگ ، سیمان، آب و از ترکیبات دانه بندی شده و رنگی استفاده شده است .
۲. لایه زیرین یا نارین:
این لایه از موزائیک دارای ضخامت بیشتری نسبت به لایه رویه می باشد نقش تحمل فشار را نیز بر عهده دارد. و مانند لایه رویه از سیمان ،آب و ماسه تشکیل شده است.
روشهای تولید موزاییک :
۱. روش پرسی :
در این مورد اعمال فشار با استفاده ازدستگاه پرس باعث ایجاد تراکم در موزائیک می شود. که این فشار بسته به ابعاد و نوع سنگ دانه های به کار رفته متغییر می باشد. موزاییک هایی که از این طریق تولید میشوند حتما نیاز به ساب خوردن دارند.( دو قشری)
۲. روش ویبره ای:
در این مورد اصلا فشاری وجود ندارد وعمل تراکم و یکنواخت سازی به کمک دستگاه لرزاننده انجام می گیرد و معملا به علت داشتن سطحی صاف نیاز به ساب ندارد اما نوعی از موزائیک های ویبره ای هستند که درآنها سنگ تزیینی به کار رفته است و عمل سایش بر روی آنها انجام می گیرد.موزاییک
انواع موزاییک :
۱. موزاییک ها گرانیتی و معمولی
موزاییک گرانیتی در مقایسه با سایر سنگهای طبیعی مزایای بسیار زیادی را ارائه می دهد، زیرا طول عمر به وضوح خودنمایی میکند. بنابراین، نه تنها بسیار بادوام است، بلکه بسیار مقاوم است. به همین دلیل، موزاییکها بسیار بادوام هستند، به همین دلیل است که به سختی آسیب میبینند. موزاییک گرانیتی سنگ طبیعی در انواع مختلفی از طراحی موجود است، به عنوان مثال آسیاب، شکسته یا صیقلی. شکل کاشیهای موزاییک نیز میتواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد.
۲. موزاییک های ویبره ای
موزاییکهای تک لایه ای بدون ساب خوردن وفشار پرسی می باشد و برای تولید آن به دستگاه های پیچیده ای نیاز ندارد . تنها یک همزن ،یک دزاتور ( پیمانه کن ) ویک تسمه نقاله به طول ۱۰_۱۲ مجهز به ویبراتور کافی است .روش تولید آن بدین ترتیب است که مواد پساز مخلوط شدن توسط پیمانه کن به میزتن مورد نیاز هر قالب ، درون قالبهای لاستیکی ریخته می شوند و بر روی نوار نقاله قرار می گیرند که این نوار لرزان است و باویبره کردن مواد باعث خارج شدن هوای از بین مواد موزاییک می شود و قالب ها را به مدت ۵ ساعت می گذارند خشک شود سپس قالبها را جدا می کنند و موزاییک ها را درون آب می خوابانند و بعد بسته بندی می کنند.
۳. موزاییک شسته:
تولید این موزاییک مانند موزاییک های گرانیتی و معمولی می ماند با این تفاوت که مدتی که موزاییک در گرم خانه می مانند تاآب فیزیکی خود را از دست بدهد ۵ساعت می باشد و پس از آن در زمان ساب نیز به صورت متفاوتی بابا موزاییک عادی ساب می خورند بدین گونه که در دستگاه ساب آنها به جای کله های ساب (سنگ سمباده) فرچه های سیمی است که در ۳مرحله که به ترتیب از زبر به نرم قرار گرفته اند موزاییک ها را پرداخت می کنند ودر زمان ساب نیز آب با فشار بر روی موزاییک ها پاشیده می شود.
۴. موزاییکها تک لایه ای:
نوع دیگر موزاییک وجود دارد که بیشتر درکشورهای آلمان و ایتالیا تولید شده و استفاده می شود .این موزاییک تک لایه بوده وبه علت وزن کم در ساختمانهای چندین طبقه ازآن استفاده می شود این نوع موزاییک فاقدقسمت زیرین یا نارین است و در آن سنگ دانه های بسیار ریز استفاده شده است ولی به طورکلی روش تولید آن مانند موزاییک گرانیتی می باشد و در قسمت پرس نیز در زیر پرس کانالهایی وجود دارد که بر روی آن است که پرس شده و آن کاملا خارج می شود.
طبقه بندی موزاییک ها
۱. موزاییک سیمانی:
موزاییکی که در سطح رویه فاقد سنگ دانه های تزئینی است و تنها دارای شیار و طرحهای ساده است.
۲. موزاییک سنگ دار:
موزاییکی است که در سطح رویه ی آن ازسنگ های تزئینی استفاده شده است و به ۳صورت شیاردار(طرح دار)، صاف، شسته ساخته می شود و برحسب اندازه و قطر دانه های سنگی قابل مشاهده به ۵دسته تقسیم می شوند.
۳. موزاییک شیاردار:
موزاییکی است که در سطح رویه آن به اشکال مختلف دارای فرورفتگی و برجستگی بوده و به عنوانه فرش کف پیاده رو و محوطه استفاده می شود.
۴. موزائیک شسته :
موزائیکی است که در سطح آن دانه های شنبه صورت برجسته نمایان ست.
۵. موزائیک پلاکی:
موزائیکی است که در سطح رویه آن مصال حساختمانی سخت و صیقل پذیر وجود دارد و اندازه این سنگها برحسب ابعاد موزائیک متفاوت است و به صورت صاف ساخته می شود.